Loikkablogi

Ajatuksia yrittäjyyskasvatuksesta

Miksi yrittäjyyskasvatusta?

4 kommenttia

Työpaikalla kaappia siivotessani käteeni sattui pitkästä aikaa OKM:n Yrittäjyyskasvatuksen suuntaviivat -julkaisu.  Sitä selaillessani silmiini osui silloisen opetusministeri Henna Virkkusen kirjoittaman esipuheen kappale:

”Yrittäjyyskasvatus on osa elinikäistä oppimista, jossa ihmisen koulutus- ja oppimispolkujen eri vaiheissa yrittäjyyteen liittyvät valmiudet kehittyvät ja täydentyvät. Kyse on elämänhallinnan, vuorovaikutuksen ja itsensä johtamisen taidoista, kyvystä innovaatioihin ja muutosten kohtaamiseen. Koulutuksen ja kasvatuksen tehtävä on tukea yrittäjyyden kehittymistä toimintatavaksi, jossa asenne, tahto ja halu toimia yhdistyvät tietoihin ja korkeaan osaamiseen.”

Voiko tuota enää selvemmin sanoa? Siis sitä miksi suomalaisessa koulutuksessa ja yhteiskunnassa tarvitaan yrittäjyyskasvatusta.

 Mitä yrittäjyyskasvatus sitten käytännössä on?

Yrittäjyyskasvatuksen tavoitteena on tukea lapsessa ja nuoressa sellaisia tietoja, taitoja ja asenteita, joita tarvitaan niin kouluaikana kuin myöhemmin elämässä riippumatta siitä, työskenteleekö itsenäisenä yrittäjänä tai toisen palveluksessa.

Näitä taitoja ovat mm. yhteistyö- ja vuorovaikutustaidot, vastuunottaminen, kyky ongelmanratkaisuun ja päätöksentekoon, epäonnistumisen sieto, omien vahvuuksien tunnistaminen, oma-aloitteisuus, oppimaan oppimisen taidot.

Yrittäjyyskasvatus luo yrittäjämäistä asennetta, lisää motivaatiota ja tuo oppimisen iloa ja opettaa positiivista suhtautumista asioihin. Yrittäjyyskasvatukseen liittyy myös talouskasvatus- ja yrittäjäkasvatus.

Itse näen yrittäjyyskasvatuksen yhtenä tärkeimpänä tehtävänä tarjota jokaiselle onnistumisen kokemuksia ja mahdollisuuksia hyödyntää omia vahvuuksiaan ja taitojaan. Hyvällä itsetunnolla varustettu ja omia kykyjään hyödyntävä nuori ja joka suhtautuu asioihin ennakkoluulottomasti ollen valmis oppimaan uutta, pärjää tulevaisuudessa aina.

Olen toiminut yrittäjyyskasvatuksen ”ilosanoman viejänä” melkein 15 vuotta ja onneksi voin todeta, että alkuaikojen kommentit siitä, ettei kouluihin voi tuoda yrittäjyyttä ja liike-elämän kovia arvoja, ovat vähentyneet. Yhä useampi näkee yrittäjyyskasvatuksen mahdollisuutena ja sen pitävän sisällään muutakin kuin yrittäjäksi kasvattamisen. Ja tunnustan, että myös itse olin aluksi epäileväinen ja olleen vastaan sitä, että ottaisin yrittäjyyskasvatuksen omaan opetukseeni. ”Minähän olin opettaja, enkä mikään yrittäjä!” Käytännön kokemukset kuitenkin osoittivat sen, että olin väärässä.

Niin, ja tuohon otsikon kysymykseen palatakseni: Siksi tarvitaan yrittäjyyskasvatusta, että suomalaiset voivat hyvin nyt ja tulevaisuudessa.

Vai mitä mieltä sinä olet?

Mainokset

Kirjoittaja: Sanna Lehtonen

Kasvatustieteiden maisteri ja pitkän linjan yrittäjyyskasvattaja ja yrittäjyyskasvatuksen kehittäjä. Toimii YES ry:n toiminnanjohtajana. Intohimona yrittäjyyskasvatus!

4 thoughts on “Miksi yrittäjyyskasvatusta?

  1. Päivitysilmoitus: Miks just yrittäjyyskasvatusta? | Loikkablogi

  2. Päivitysilmoitus: Pelastaako yrittäjyyskasvatus suomalaisen yhteiskunnan? | Loikkablogi

  3. Päivitysilmoitus: Loikkablogi

  4. Päivitysilmoitus: Lupaus jonka pidämme yhdessä | Loikkablogi

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s