Loikkablogi

Ajatuksia yrittäjyyskasvatuksesta

Unelmia + intohimoa = mielekästä elämää?

1 kommentti

Yhteiskunnassa käydään tällä hetkellä laajalti keskustelua siitä miten suomalaista koulutusta tulisi kehittää, millaisia osaajia tulevaisuudessa tarvitaan sekä miten näitä tulevaisuuden tekijöitä tulisi opettaa.

Samanaikaisesti käydään keskustelua työelämän muutoksesta ja tulevaisuuden ammateista ja tiettyjen ammattien katoamisesta. Keskustelua käyvät niin yksityiset henkilöt kuin yritykset, yhteisöt, järjestöt ja julkinen sektori, politikkoja unohtamatta.

Osallistuin viime viikolla Seinäjoen opo-päiville ja yhteistä siellä käydyille keskusteluille oli mm. se kuinka tärkeää on se, että koulussa annetaan mahdollisuuksia kokeilla ja etsiä omia kiinnostuksen kohteita ja ennen kaikkea oppia ottamaan vastuuta omasta tekemisestä.

Myös opetusministeri Krista Kiuru korosti opo-päivien puheessaan sitä kuinka tärkeää on se, että jokainen nuori saa kokea olevansa tärkeä ja merkityksellinen ja että hän saa riittävästi tukea ja tietoa tulevaisuutta koskevien päätöksien tekemiseen.

Koulun pitäisi tarjota mahdollisuuksia oman jutun löytämiseen. Hienoja ajatuksia, eikö?

Oman intohimon ja kiinnostuksen kohteiden löytäminen on yhtä tärkeää kuin oppia matematiikan kaavoja tai historian vuosilukuja. Tämän rinnalle nostaisin oppimaan oppimisen ja tiedon hankinnan, työstämisen, tuottamisen ja esittämisen taidot.  Unohtamatta myöskään yhteistyökykyjä ja vuorovaikutustaitoja.

Koulutuksen uudistamiskeskustelussa on muistettava, että työelämä muuttuu nopeammin kuin mitkään koulutuspoliittiset linjaukset tai opetussuunnitelmauudistukset. Tämän vuoksi on tärkeää, että oppilaitoksien toimintakulttuuri on sellainen, että ne pystyvät vastaamaan nopeastikin työelämän asettamiin haasteisiin.

Oppilaitoksilta vaaditaan ketteryyttä ja avoimuutta sekä entistä tiiviimpää vuoropuhelua työelämän kanssa. Aktiivisen koulu-yritysyhteistyön merkitystä ei voi vähätellä. Näin oppilaat ja opettajat saavat realistista ja ajankohtaista tietoa työelämästä. Vastaavasti työnantajat tietoa siitä minkälaisia tulevaisuuden työntekijöitä oppilaitoksissa kasvaa.

Totesin aikaisemmin, että oman intohimon ja kiinnostuksen kohteiden löytäminen koulutuksen aikana on tärkeää.  Tämä pätee myös työelämään. Vietämme suuren osan aikuiselämästämme työn parissa ja on tärkeää tehdä työtä, jonka kokee mielekkääksi.

Intohimo omaan työhön ajaa eteenpäin, ruokkii itseään ja saa innostumaan. Tämä synnyttää paitsi menestystä myös tärkeää työhyvinvointia.

Legendaarinen Applen toimitusjohtaja Steve Jobs kehotti etsimään työtä jota rakastaa ja jota kohtaan tuntee intohimoa: ”Ainoa tapa olla todella tyytyväinen työhösi on tehdä upeaa työtä. Ainoa tapa tehdä upeaa työtä on tehdä työtä, jota rakastat.”

Myös nuoret ajattelevat näin. Hiljattain julkistetun Amis-Dialogi- selvityksen mukaan jopa 81 % ammatillisen perustutkintoa suorittavista opiskelijoista haluaa tulevassa työssään toteuttaa unelmiaan. Tärkeää ei niinkään ollut työn ulkoiset puitteet tai asema vaan viihtyvyys ja mielekkyys. Unelmien työpaikassa saa tehdä sitä mistä tykkää.

Oletko sinä unelmiesi työpaikassa ja tunnetko intohimoa työhösi?

Mainokset

Kirjoittaja: Sanna Lehtonen

Kasvatustieteiden maisteri ja pitkän linjan yrittäjyyskasvattaja ja yrittäjyyskasvatuksen kehittäjä. Toimii YES ry:n toiminnanjohtajana. Intohimona yrittäjyyskasvatus!

One thought on “Unelmia + intohimoa = mielekästä elämää?

  1. Opettajan ainakin täytyy tuntea intohimoa omaan työhönsä, jotta voi innostaa myös oppilaita!

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s