Loikkablogi

Ajatuksia yrittäjyyskasvatuksesta

Opekin pääsi TETtiin

1 kommentti

SONY DSCTET ei ole vain nuorille! Kokkolan yhteislyseon lukion opettaja Katariina Kallio-Muuraiskangas kertoo, miten työelämään tutustuminen sujuu opettajalta:

YES goes to lukio on projekti, jonka puitteissa lukiomme opettajat voivat tutustua valitsemaansa työpaikkaan yhden päivän ajan. Ideana on, että voimme näin jakaa hankkimaamme tietoa ja kokemuksia opiskelijoille ja ehkä jopa auttaa tulevan ammatin valinnassa.

Itse harkitsin aikoinaan toimittajan ammattia, joten se ala kiinnosti kovasti – Radio Keski-Pohjanmaan uskolliselle kuuntelijalle valinta oli näin ollen helppo. Oman maakunnan radiolähetyksiä kuunnellessa tulee kotoinen olo: Toimittajien äänet ovat tuttuja, vähän kuin sukulaisia. Sitä paitsi suuresta maailmasta tulevat uutiset ovat usein surullisia ja jopa pelottavia. Niiden rinnalla oman maakunnan ihmisen kokoiset asiat tuovat elämään turvallisuutta.

Kylläpä olikin virkistävää vapautua opettajan roolista kokonaiseksi päiväksi ja sukeltaa ihan toiseen maailmaan. Sukeltaa todellakin! Kävi nimittäin niin, että heti kohta paikalle saavuttuani pääsin osallistumaan suoraan lähetykseen!

Kyseessä oli Perjantaiseura, jossa maallikot keskustelevat päivänpolttavista asioista. Ohjelman neljästä vakiojäsenestä kaksi ei päässyt paikalle, ja sain liittyä ryhmään kertomaan mielipiteeni oluenmyynnistä, Venäjän presidentti Putinista, vaarallisiksi katsottujen koirarotujen maahantuonnista sekä Pietarsaaren ihmetyttö Sara-Mariesta. (Tulimme muuten siihen johtopäätökseen, että jotain sukujuuria tytöllä täytyy olla Kokkolassakin, kun hän on niin etevä, ja totta tosiaan, tytön vanhemmat ovat paljasjalkaisia kokkolalaisia!)

Toimittajien ammattitaitoa voi vain ihailla! Suorassa lähetyksessä he kykenevät sekunnin tarkkuudella mitoittamaan puheensa musiikin, uutisten ja juttujen väliin ja saavat kaiken kuulostamaan vaivattomalta ja luontevalta jutustelulta. Tämä tapahtuu pöydän ääressä keskellä moninaisia laitteita, joita toimittaja näppäilee siinä samalla. Huh! Oma pääni meni pyörälle pelkästään sitä katsellessa!

Toisaalla työstetään juttuja esimerkiksi aamulla nähdystä joutsenparvesta tai seuraavan päivän kissanäyttelystä. Niihin vaaditaan monia puheluita eri alojen asiantuntijoille, asiatietoon perehtymistä ja tietysti myös haastatteluja paikan päällä. Silti  jutun voi kuulla valmiina radiosta jo saman päivän aikana.

Osa toimittajista keskittyi uutisiin. Pitkän pöydän ääreen kokoontui työryhmä pohtimaan, miten uutinen kannattaa lukea radiossa, jotta se olisi mahdollisimman selkeä. Tärkeä asia, jota en kuuntelijana ollut tullut juurikaan ajatelleeksi, koska olin olettanut, että uutiset tulevat YLE:ltä valmiina pakettina. Radiolähetysten lisäksi Radio Keski-Pohjanmaa ylläpitää omia nettisivuja, erittäin suosittuja uutislähteitä nekin.

Voisinko TET-päivän jälkeen vielä harkita toimittajan ammattia? Aivan varmasti, mutta omalla kohdallani taitaa olla hieman myöhäistä vaihtaa alaa. Sen sijaan nuorelle, jolle kaikki mahdollisuudet ovat vielä avoinna, voin näkemäni ja kokemani perusteella suositella alaa lämpimästi.

Katariina Kallio-Muuraiskangas on filosofian maisteri ja toimii kieltenopettajana Kokkolan yhteislyseon lukiossa. Tämänhetkiset opetuskielet ovat ruotsi ja espanja. Katriina toimii lisäksi koulun tutor-ohjaajana.

Mainokset

One thought on “Opekin pääsi TETtiin

  1. Päivitysilmoitus: Pelastaako yrittäjyyskasvatus suomalaisen yhteiskunnan? | Loikkablogi

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s