Loikkablogi

Ajatuksia yrittäjyyskasvatuksesta

Pieni on suurta

1 kommentti

SONY DSCYES Itä-Uusimaan aluepäällikkö Heli Koskenniemi muistuttaa, että koulu-yritysyhteistyön ei tarvitse olla aikaavievää ja suureellista.

Taksiyrittäjä, oletko käynyt kertomassa yrittäjän arjesta kyytikouluissasi? Tietävätkö oppilaat, että olet yrittäjä?

Entä koulun laajennusta suunnitteleva arkkitehti, oletko kertonut työstäsi koulussa?

Yrittäjyyskasvatuksessa ja koulu-yritysyhteistyön aloittamisessa ei kannata vitkastella. Työelämätietoutta eivät kaipaa vain aikuisikää lähestyvät nuoret, vaan myös nuorempien on hyvä tietää, miten lähiympäristö ja -yhteiskunta toimii.

vaunukankaan_koululaisia

Alakoululaisten menoa Vaunukankaan koulussa Tuusulassa.

Kokemukseni mukaan yrittäjät tekevät useimmiten koulu-yritysyhteistyötä toisen asteen ja korkea-asteen oppilaitosten kanssa.

Ylemmillä asteilla yhteistyömuodoista tulee helposti aikaa vieviä ja laajoja kokonaisuuksia, kuten tutkimuksia, projekteja ja harjoitteluja.

Mielestäni myös pienimpien eli alakoululaisten kanssa kannattaa ehdottomasti tehdä yhteistyötä.

Alakoulujen toimintakulttuuri ja lukujärjestys mahdollistavat monia erilaisia toimia ja oppilaat ottavat innolla vastaan koulun ulkopuolisia vieraita.

Alakoulujen kanssa on myös helppoa toimia spontaanisti. Kontaktointi ja toiminta vaatii usein vain yhden soiton tai piipahduksen koululle.

Vaikka toiminta olisi laajuudeltaan pientä, se voi olla koululle ja sen oppilaille suurta.

Suuri pieni voi olla esimerkiksi sellaista, että maanviljelijäyrittäjä vie syksyn satoa kouluun ja kertoo oppilaille viljelyn työvaiheista ja omasta taustastaan.

Tai se voi olla sellaista, että yrittäjä tarjoaa kouluille yrityksen juhlien järjestelyistä jääneitä ylimääräisiä koristelu- ja askartelumateriaaleja. Vain mielikuvitus on rajana.

Olen huomannut, että kouluja lähellä toimivat yrittäjät ja asiantuntijat eivät usein havaitse ja hyödynnä erilaisia yhteistyömahdollisuuksia, joita koulut voisivat heille tarjota.

Koulujen johtajat, oletteko te kartoittaneet näitä koulun ulkopuolisia tahoja?

Heli Koskenniemi on kasvatustieteiden maisteri, joka toimii YES Uusimaassa Itä-Uudenmaan aluepäällikkönä. Hänen intohimojaan ovat uusiin asioihin tutustuminen ja niistä oppiminen.

Mainokset

One thought on “Pieni on suurta

  1. Tervehdys! Juuri niin, yrittäjyyskasvatus on mitä pikimmiten aloitettava jo päiväkodista. Kaikista ei tule yrittäjiä, mutta koko Suomi tarvitsee nyt yrityksiä, joissa työntekijätkin tietävät yrittäjyyden merkityksen. samoin he ovat aikanaan päättäjiä, julkisyhteisöjä koskevat päätökset kaipaavat totaalista muutosta tämän hetkiseen

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s