Loikkablogi

Ajatuksia yrittäjyyskasvatuksesta

Sata kertaa tyytyväisyyttä

Jätä kommentti

Sain ystävältäni alkukeväästä haasteen kuvata sadan päivän ajan jonkin hetken tai asian, joka on tuottanut onnea, iloa tai on muuten ollut merkityksellinen. Kuvat minun tulisi julkaista Instagramissa.

Aluksi ajattelin, että tehtävä tulee olemaan haasteellinen. Miten ihmeessä saisin kuvattua sata asiaa? Varsinkin, kun päätin heti alussa pyrkiä siihen, että en joka päivä kuvaisi niitä samoja onnen hetkiä ja että tilanteet olisivat aitoja eikä lavastettuja. Lisäksi elämä oli tuona hetkenä kaikin puolin haasteellista ja aina eivät ne positiiviset ajatukset olleet arjen tohinassa päällimmäisenä.

Tuo kuvahaaste päättyi osaltani viime sunnuntaina. Tässä laiturilla varpaita järvessä liotellessani olen katsellut noita kuvia ja samalla muistellut hetkiä jolloin olen kuvat ottanut. Kuinka paljon ihania hetkiä mahtuukaan noiden sadan Varpaatpäivän ajalle! Kiitollisena huomaan, että kuvat eivät liity pelkästään vapaa-aikaan ja lempiharrastuksiin, vaan kuvia on otettu myös työarjesta. Tämä tietysti sinällään ei ole yllätys, silla minullahan on ihana työ ja ympärillä huippu tyyppejä joiden kanssa sitä tehdä!

Yllätys sen sijaan on se kuinka helppoa loppujen lopuksi haaste oli toteuttaa. Vaikeuksia aiheutti lähinnä se, että minkä niistä monista hetkistä päivän päätteeksi valitsisin. Tuntui, että parhaina päivinä hetkiä oli kymmenettäin ja oli vaikea päättää mikä oli juuri se minkä halusin somessa jakaa. Vielä jäi ”varastoon” monta merkityksellistä kuvaa! Onneksi, sillä nuo sadan päivän kuvat ovat kuin päiväkirja, johon on koottu ajatuksia ja tapahtumia myöhempää tarkastelua varten.

Joku on varmasti tätä tekstiä lukiessa ihmetellyt, että miten tämä liittyy yrittäjyyskasvatukseen ja miksi tekstiä kirjoitan tähän blogiin?

Vastaus tulee tässä: yrittäjyyskasvatuksen yksi tarkoitus on antaa välineitä löytää omia vahvuuksiaan, taitojaan ja kiinnostuksen kohteitaan sekä antaa eväitä tulevaisuuden rakentamiseen. Nuori joka tietää osaa hyödyntää omia vahvuuksiaan ja tuntee itsensä pärjää tulevaisuudessa, on onnellinen ja voi hyvin.

Tämä haastehan toteuttaa loistavasti juuri noita tavoitteita ja sopii siis myös koulussa toteutettavaksi projektiksi. Oppilaat voivat tietyn ajan kuvata asioita jotka ovat heille merkityksellisiä, tallettaa kuvat esim. sosiaaliseen mediaan ja analysoida ja keskustella kuvista ja niiden kertomista asioista. Hyvä on myös miettiä mitkä sanat hastageina kuvaavat kuvaa parhaiten. Tähän voidaan yhdistää myös kielten opiskelu; mitä kaveri onkaan englanniksi, ruotsiksi, saksaksi tai vaikkapa venäjäksi. Samalla voidaan opetella valokuvausta ja vaikkapa keskustella somen merkityksestä. Ja mikä parasta, näin tallentuu myöhempiä aikoja varten arvokkaita muistoja.

Itse aion jatkaa ”insta-päiväkirjani” pitoa ja tallentaa sinne merkityksellisiä hetkiä elämästäni. Nykypuhelimella kun se onnistuu näppärästi ja ilman sen kummempaa vaivannäköä. Olenhan minä muutenkin jatkuvasti puhelin kädessä kuvaamassa ympäristöä ja sen tapahtumia.

Rentouttavaa kesää ja muistorikkaita hetkiä! Ja tallennetaan niitä kesämuistoja talteen, jotta voimme niitä sitten syksyn ja talven pimeinä päivinä muistella.

PS. Nuo sadan päivän kuvat löytyvät Instagram-tililtäni hastagilla #satahetkea

Mainokset

Kirjoittaja: Sanna Lehtonen

Kasvatustieteiden maisteri ja pitkän linjan yrittäjyyskasvattaja ja yrittäjyyskasvatuksen kehittäjä. Toimii YES ry:n toiminnanjohtajana. Intohimona yrittäjyyskasvatus!

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s