Loikkablogi

Ajatuksia yrittäjyyskasvatuksesta

”Parasta oli ehkä se tunne kun selviää jostain uudesta eteen tulleesta jutusta”

1 kommentti

kuva (1)Otsikko on lainaus erään nuoren miehen kommentista, kun kysyin kyläkaupan kassalla hänen kokemuksistaan kesätyöntekijänä. Työ oli ollut erittäin antoisaa ja hän oli todella tyytyväinen pestistään. Lisäksi hän kertoi olleensa yllättynyt siitä kuinka monenlaisia taitoja on kesän aikana tarvinnut ja miten paljon on oppinut uutta.

Vastaavanlaisia tarinoita löytyy onneksi paljon. Taloudellisesta taantumasta huolimatta yritykset palkkasivat nuoria kesätöihin tarjoten heille mahdollisuuden saada arvokasta työkokemusta, osa parin viikon, osa pidemmän ajan. Työkokemuksen lisäksi nuori on oppinut työelämätaitoja ja saanut vinkkejä opiskelu- ja uravalintoihin. Nuorelle kesätyö, lyhytkin sellainen, antaa hyviä kokemuksia ja positiivisia mielikuvia sekä vahvistaa uskoa tulevaan.

Toki myös työstä saatu palkka on nuorelle tärkeää. Raha on tuonut vastuuta ja mahdollisuuden oppia tekemään päätöksiä siitä miten tienatut rahansa käyttää. Työpaikka opettaa myös kantamaan vastuuta. Annetut työtehtävät on hoidettava vaikka ne eivät aina olisivatkaan niin kivoja.

Tänä kesänä tein tarkoituksella ”seurantatutkimusta” kesätyönuorista. Ilokseni voin tutkimustuloksena kertoa, että lähes poikkeuksetta nämä nuoret olivat positiivisia, palvelualttiita ja näyttivät suhtautuvat työhönsä vastuullisesti. Kerta toisensa jälkeen sain lähteä ravintolasta, kaupasta tai vaikkapa museosta hyvillä mielin ja tyytyväisenä asiakkaana. Intouduinpa muutaman kerran jopa antamaan palautetta loistavasta asenteesta ja palvelualttiudesta nuoren esimiehelle. Nuorelle itselleen toki annoin palautetta joka kerta.

Kesätyön lisäksi nuori voi kartuttaa työkokemustaan harjoittelun, TETin tai vaikkapa yritysvierailun kautta. Kaikenlainen kosketuspinta työelämään on nuorelle kullanarvoista. Eikä pelkästään nuorelle, myös yritys saa aitiopaikan tarkastella nuorten ajatuksia ja ideoita sekä mahdollisuuden vaikuttaa tuleviin työntekijöihinsä.

Apua koulu-yritysyhteistyöhön, olitpa sitten opettaja tai yrittäjä, saat YES-verkostosta. YESKummiportaalissa kohtaavat opettaja ja yrittäjä!

Mainokset

Kirjoittaja: Sanna Lehtonen

Kasvatustieteiden maisteri ja pitkän linjan yrittäjyyskasvattaja ja yrittäjyyskasvatuksen kehittäjä. Toimii YES ry:n toiminnanjohtajana. Intohimona yrittäjyyskasvatus!

One thought on “”Parasta oli ehkä se tunne kun selviää jostain uudesta eteen tulleesta jutusta”

  1. Real nice design and great articles, nothing else we want keekfagcfdek

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s