Loikkablogi

Ajatuksia yrittäjyyskasvatuksesta

Asenteen voima!

Jätä kommentti

Pekka HyysaloSain viikonloppuna mahdollisuuden olla seuraamassa uskomatonta suoritusta, joka kertoo siitä mikä merkitys asenteella ja tahdonvoimalla on. Kyseessä oli Pekka Hyysalon 2,6 kilometrin juoksu Aurajoen rannalla. Uskomattomaksi tuon suorituksen tekee se, että Pekka loukkaantui vakavasti lasketteluonnettomuudessa neljä vuotta sitten ja on sen jälkeen joutunut opettelemaan uudelleen nielemisestä lähtien kaiken. Juoksu otti koville ja viimeiset sadat metrit mentiin silkalla tahdonvoimalla.

Tahdonvoimaa Pekalla riittääkin, hän on sisukkaasti kuntouttanut itseään ja tavoitteena onkin juosta viiden vuoden päästä maraton.

Tie neliraajahalvauspotilaasta 2.6 kilometrin juoksijaksi on pitkä ja vaativa. Kaiken muun ohessa Pekka on kirjoitanut kirjaa ja luonut FightBack -brändin, jonka tarkoituksena on kannustaa muita vastaavassa tilanteessa olevia.  Pekka itse sanoo: ”Mulla on vaan yksi tällänen pieni ajatus, että asenne ratkaisee aina. Se vie pitkälle.”

Myös tänään sain annoksen positiivista asennetta. Taloyhtiössämme asuu noin 90-vuotias rouva, jonka liikkuminen on vaivalloista. Kuitenkin hän sinnikkäästi joka päivä raahautuu rollaattorinsa kanssa pihamaalle ja kävelee asvaltoidulla parkkipaikalla 20 metrin mittaista pätkää edestakaisin puolen tunnin ajan. Vanhus kertoi pyrkivänsä tekemään saman päivittäin säästä riippumatta. ”Sillä, jos en näin tee, voin aivan hyvin jäädä loppuelämäkseni sängyn pohjalle makaamaan. Ja silloin tuo loppuelämä ei ole kovin pitkä aika.”

Ihailtavaa tässä rouvassa on vielä se, että hän myös pukeutuu kävelyhetkeään varten aivan kuin hän olisi menossa nauttimaan päiväkahvit ystävättäriensä kanssa. Siistit housut ja hyvin istuva takki, kaunis huivi kaulassa ja mikä parasta: huulipunaa huulissa.

Kerran olen ”erehtynyt” tarjoamaan rouvalle apua ja auttamaan rollaattorin ulko-oven korkeahkon kynnyksen yli. Apuni kuitenkin torjuttiiin kohteliaasti totemuksella: ”Minun tekee ihan hyvää taistella tämän ystäväni kanssa.” Ihailtava asenne!

Yhteistä Pekka Hyysalolle ja asuintalomme rouvalle on sitkeys ja asenne että ei luovuta. Kuinka me saisimme tätä ajatusmallia viljeltyä laajemminkin?

Mainokset

Kirjoittaja: Sanna Lehtonen

Kasvatustieteiden maisteri ja pitkän linjan yrittäjyyskasvattaja ja yrittäjyyskasvatuksen kehittäjä. Toimii YES ry:n toiminnanjohtajana. Intohimona yrittäjyyskasvatus!

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s