Loikkablogi

Ajatuksia yrittäjyyskasvatuksesta

Unohdetaan jo se tulevaisuus

Jätä kommentti

Viime aikoina on käyty paljon keskustelua siitä mitä ja millaisia taitoja tulevaisuudessa lapset ja nuoret tarvitsevat, millainen on tulevaisuuden työelämä ja miten meidän tulisi siihen nuoria valmentaa. Kuulemme termejä kuten tulevaisuus, muutos, työelämä 2020, tulevaisuuden megatrendit jne.

Jokaisessa puheenvuorossa tai kannanotossa maalataan kuvaa tulevaisuuden yhteiskunnasta ja siitä selviytymisestä.

Itseäni tulevaisuusorientoitunut keskustelu on hieman ruvennut ärsyttämään. Miksi me mietimme vain sitä mitä tulevaisuudessa tapahtuu ja minkälaisia taitoja nuoremme silloin tarvitsevat? Miksi pohdinnassa on usein vain se miten he oppivat kohtaamaan muutoksen ja selvitymään haasteellisesta työelämästä? Aivan kun se tulevaisuus olisi jossain kaukana tai muutos joku epämääräinen ”peikko” joka kohdataan jonkin ajan päästä.

Tosiasiahan on, että muutos ja siitä selvityminen ei ole nuorella ja lapsella edessä jossain tulevaisuudessa, vaan muutos on tässä ja nyt. Me elämme sitä koko ajan. Emmekä me tiedä tarkkaan millainen se tulevaisuus on.

SuihkukoneNe taidot, joita me oletamme nuorten tarvitsevan tulevaisuudessa ovat niitä taitoja joita he tarvitsevat juuri nyt. Nuoremme ovat koko ajan erilaisten ja haasteellisten tilanteiden edessä, joista on selviydyttävä.

Koululaisen ja opiskelijan on jo nyt otettava vastuuta tekemisestään, osattava toimia ryhmässä, kyettävä kommunikoimaan muiden kanssa, opittava tunnistamaan omat vahvuutensa ja mahdollisuutensa ja kehittämään omaa osaamistaan sekä ymmärtämään yhteiskunnan toiminnan periaatteet.

Nuoret ja lapset itsekin ajattelevat ja elävät tässä hetkessä. Konkreettinen esimerkki tästä on 7-vuotiaan pohdinta aamupalapöydässä: ”Ennen mä ajattelin, että tulevaisuutta pitää odottaa joku sata vuotta. Sit mä tajusin et tulevaisuus on huominen.”

Juuri näin.

Mainokset

Kirjoittaja: Sanna Lehtonen

Kasvatustieteiden maisteri ja pitkän linjan yrittäjyyskasvattaja ja yrittäjyyskasvatuksen kehittäjä. Toimii YES ry:n toiminnanjohtajana. Intohimona yrittäjyyskasvatus!

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s