Loikkablogi

Ajatuksia yrittäjyyskasvatuksesta

Jospas minä koulun saisin…

3 kommenttia

Jokainen meistä on varmasti miettinyt, millainen olisi paikka tai asia, jos saisi mahdollisuuden suunnitella ja toteuttaa kaiken niin kuin haluaa. Jos ei nyt aikuisena niin sitten lapsena.

Minä ainakin olen rakentanut taloja Lego-palikoista ja tehnyt sisustussuunnitelmia ruutupaperille. Joku taasen on tehnyt sen virtuaalimaailmassa tai rakentanut pahvilaatikoista leikkihevosille talleja. Aikuisena olen useasti unelmoinut ja rakentanut mielessäni milloin mökkiä, työpaikkaa, pihaa, uimahallia, yritystä jne. Hirveä määrä rakennustunteja on tullut käytettyä!

Kerronpa teille yhdestä rakennusprojektista, siitä millainen olisi unelmakouluni.

LegotaloKoulu toimisi yrittäjämäisesti siten, että vastuu koulusta, sen ilmapiiristä ja tekemisestä olisi kaikilla oppilaitoksessa olevilla: niin henkilökunnalla kuin oppilaillakin.

Rehtori, siis minä, ei olisi kanslian oven taakse sulkeutuva kaukainen hahmo, vaan näkyvä ja aktiivisesti koulun arkeen osallistuva henkilö. Johtamiskulttuuri olisi avointa ja vastuu toiminnasta olisi jaettua. Vastuuta jakamassa olisivat niin opettajat kuin oppilaatkin.

Opettajat tekisivät työtä tiimeissä tai pareittain. Kaikkien osaaminen hyödynnettäisiin parhaalla mahdollisella tavalla. Ilmapiiri olisi kannustava, luova, innovatiivinen ja rohkea.

Tietojen ja taitojen kartuttaminen unelmakoulussa tapahtuisi tekemällä oppien ja opiskelijalähtöisesti. Opiskelu olisi ilmiöpohjaista perustuen aitoihin ongelmiin. Oppilaat oppisivat kehittämään omia vahvuuksiaan ja omaa osaamistaan, sietämään epäonnistumista, voittamaan pelkojaan, tarttumaan mahdollisuuksiinsa ja kantamaan vastuuta.

Oppija olisi itse vastuussa omasta oppimisestaan ja oppiminen tapahtuisi jatkuvassa vuorovaikutuksessa niin toisten oppijoiden kuin koulua ympäröivän yhteiskunnankin kanssa.

Koulu tekisi tiivistä yhteistyötä ympärillä olevan elinkeinoelämän kanssa. Opettajat rakentaisivat toimivia yhteyksiä yrittäjiin ja muihin työelämän edustajiin ja kasvattaisivat siten omaa työelämä- ja yrittäjyystietouttaan. Käytännönläheinen työelämäyhteistyö antaisi oppilaille realistisen kuvan työelämästä, yhteiskunnan rakenteesta ja elinkeinoelämän perusteista. Oppilaan yrittäjyystietous ja yrittäjätaidot kehittyisivät ja uravaihtoehdot monipuolistuisivat.

Opettajat olisivat vuosittain OpeTET:ssä ja loisivat erilaisia koulu-yritysyhteistyömalleja.

Koulu olisi aktiivinen toimija yrittäjyyskasvatuksen kehittämistyössä ja muussa alueellisessa kehittämisessä.

Fyysisenä koulu olisi innostava ja erilaista tekemistä mahdollistava. Tilat olisivat helposti muunneltavia, luovuuteen kannustavia ja teknisesti hyvin varusteltuja sekä oppimis- ja opiskeluvälineet moderneja. Oppiminen ei olisi paikkaan tai aikaan sidottua, vaan oppimisympäristöinä hyödynnettäisiin myös erilaisia virtuaalisia oppimisalustoja. Oppiminen voisi myös tapahtua esim. harjoitusyritystoiminnan tai aidon yritysten kanssa tehtävän projektiyhteistyön kautta.

Ennen kaikkea tuo koulu olisi sellainen, jossa kaikki viihtyvät ja puhaltavat yhteen hiileen. Ja jossa jokainen saa kokea oppimisen ja onnistumisen riemua!

Edellä kuvailtu oppilaitos ei ole pelkkää unelmaa. Se on mahdollista toteuttaa. Eväitä suunnittelu- ja rakennusprojektiin löydät Uskalla unelmoida, rohkene yrittää -julkaisusta. Käy lukemassa!

Mainokset

Kirjoittaja: Sanna Lehtonen

Kasvatustieteiden maisteri ja pitkän linjan yrittäjyyskasvattaja ja yrittäjyyskasvatuksen kehittäjä. Toimii YES ry:n toiminnanjohtajana. Intohimona yrittäjyyskasvatus!

3 thoughts on “Jospas minä koulun saisin…

 1. Moikka Sanna!

  Todella mielenkiintoisia ajatuksia yrittäjyyskasvatuksesta. Olet ehkä joskus kuullut Tiimiakatemiasta, siellä käytämme pitkälti kuvailemiasi metodeja. Itselleni Tiimiakatemia oli kuin lottovoitto; saamme itse suunnitella mitä teemme, pääsemme toteuttamaan asiat käytännössä ja tehdä oikeaa liiketoimintaa! Peruskoulussa en ikinä kokenut saavani samanlaisia onnistumisen kokemuksia, kuin mitä olen saanut Tiimiakatemialla.

  Olisi mukavaa jutella aiheesta enemmänkin kanssasi!

  Aloitin juuri kirjoittamaan blogia Tiimiakatemian arjesta, voit kurkata sitä osoitteessa: https://tanjantavalla.wordpress.com/

  Tanja Heikkilä
  tanja@dynaamia.fi

 2. Päivitysilmoitus: Miks just yrittäjyyskasvatusta? | Loikkablogi

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s