Loikkablogi

Ajatuksia yrittäjyyskasvatuksesta

Facebook-testin tulos: positiivinen

Jätä kommentti

Tein kokeen. Kutsuttakoon sitä nyt vaikka ihmiskokeeksi, somekokeeksi tai ihan vain sanakokeeksi.

Kirjoitin tässä taannoin työhöni liittyvää tekstiä. Olin tekstini kanssa aivan totaalisen jumissa enkä lainkaan tyytyväinen kirjoittamaani. Ajatukset löivät tyhjää enkä keksinyt uusia sanoja tai tapoja joilla olisin asiaani kuvannut.

Tunne on tuttu varmasti monelle. Usein auttaa se, että jättää tekstin hetkeksi syrjään ja tekee jotain muuta. Hetken kuluttua lukko saattaa avautua ja teksti soljuu entiseen malliin. Nyt minulla ei ollut aikaa antaa tekstin levätä. Siksi päätin kokeilla, josko saisin apua sosiaalisesta mediasta.

Laitoin Facebook-profiilissani pyynnön kertoa vastaavan tyyppisiä sanoja kuin luoda, kehittää, kasvattaa ja lisätä. En kertonut minkä tyyppiseen tekstiin sanat tulisi, en edes sitä mikä on tekstin aihepiiri. Halusin saada vastaajilta sanoja ilman sen kummempia rajoitteita.sanapilvi2Sanoja alkoi heti tulla. Niitä lukiessani hykertelin itsekseni. Puuttuva sana ja näkökulma löytyi ja teksti valmistui.

Samalla olin hieman ällistynyt. Jokainen oheisesta kuvasta löytyvä sana olisi sopinut johonkin kohtaan tekstiäni, sillä niiden sisältämät mielikuvat istuivat täydellisesti kirjoitukseni aihepiiriin. Mutta mikä oli merkille pantavaa: jokainen sana oli positiivinen. Ja miten rikasta suomen kieli onkaan: sain toinen toistaan upeampia verbejä. Tallensinkin kaikki sanat varastoon tulevia tekstejä varten.

Mikä sitten oli tuon tekstin aihepiiri, johon sanat voisin sijoittaa? Kuten moni varmasti onkin jo arvannut kirjoitin yrittäjyyskasvatuksesta. Työstin tekstiä, joka käsitteli yrittäjämäistä oppilaitosta, sen pedagogiikkaa ja toimintakulttuuria.

En siis vain saanut kaipaamaani apua, vaan itse asiassa kävi jopa niin, että teksti hieman laajeni. Miksi? Koska nuo Facebook-yhteisöltä saamani sanat kuvasivat yrittäjyyskasvatusta niin loistavasti.

Tämä todistaa sen, että yrittäjyyskasvatus ei ole mikään muusta opetuksesta irrallinen juttu, tai jotain erilaista tai vaikeaa. Kuten saamani sanat sen kertovat, yrittäjyyskasvatus on asia joka pöllyttää, elävöittää ja uusintaa oppimista ja toimintakulttuuria sekä saattaa kasvuun rohkeita ja jalostuneita nuoria.

Tee sinäkin koe: montako sanaa sanapilvestä löydät, jotka kuvaavat sinun yrittäjyyskasvatustyötäsi?

Mainokset

Kirjoittaja: Sanna Lehtonen

Kasvatustieteiden maisteri ja pitkän linjan yrittäjyyskasvattaja ja yrittäjyyskasvatuksen kehittäjä. Toimii YES ry:n toiminnanjohtajana. Intohimona yrittäjyyskasvatus!

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s