Loikkablogi

Ajatuksia yrittäjyyskasvatuksesta

Annetaan nuorille vastuuta!

1 kommentti

Yhteiskunnan rakennemuutos, hyvinvoinnin rapautuminen, eriarvoisuuden ja syrjäytymisen lisääntyminen sekä talouden surkeat näkymät ovat aiheuttaneet sen, että tarvitaan erilaisia toimenpiteitä ja uudenlaista toimintakulttuuria.

Myös työ ja työelämä on muuttunut. Pitkäaikaiset työsuhteet saman työnantajan leivissä ovat historiaa, työantajia ja työtehtäviä tulee työuran varrelle lukuisia. Olemme lopullisesti irtautuneet tehdasyhteiskunnasta ja tilalle on tullut palveluyhteiskunta, joka on monikulttuurinen ja entistä enemmän teknologisoitunut ja kansainvälistynyt.

Työpaikat syntyvät enenevässä määrin yksityiselle sektorille ja yhä useampi joutuu tulevaisuudessa luomaan työpaikkansa itse. Tarvitaan yritteliästä asennetta, muuntautumiskykyä ja rohkeutta heittäytyä kerta toisensa jälkeen uuteen.

kuva

YES Varsinais-Suomi ja YES Piste Loimaan seutu järjesti joulukuussa opettajien veso-koulutuspäivän, jossa opettajat rakensivat unelmakarttoja siitä miten yrittäjyyskasvatus näkyy heidän opetuksessaan.

Tarvitsemme Suomeen uusia ajatuksia, uudenlaista innovointia ja kokeilemista, rohkeutta löytää uusia ratkaisuja. Näitä voi tuottaa tuleva työntekijäsukupolvi, mikäli annamme sille mahdollisuuden. Annetaan heidän ottaa vastuuta, kehittää uusia innovaatioita ja luoda uudenlaista yrittäjyyttä. Annetaan heidän onnistua ja epäonnistua. Annetaan heidän luoda uudenlainen hyvinvointiyhteiskunta.

Tähän päästään uudenlaisella asenteella ja osaamisella. Koulutuksemme on tuotettava tätä osaamista. Enää ei riitä se, että opetamme pelkästään tietoa. Opetus koulussa ei voi olla pelkän hissaäikkämatikka-taitojen opettamista kuten Maarit Korhonen totesi omassa blogikirjoituksessaan.

Koulutuksessa on tuettava entistä vahvemmin oppimaan oppimisen taitoja, vahvistettava itsetuntoa, autettava löytämään omaa osaamistaan ja kiinnostuksen kohdettaan. Koulutuksen on ennen kaikkea tuotettava moniosaamista, annettava työelämävalmiuksia, arjenhallintataitoja sekä tietoa taloudesta ja yrittäjyydestä. Työelämä vaatii nuorelta tiimityöskentelytaitojen lisäksi teknologiataitoja ja kykyä omaksua nopeasti uusia asioita.

Koulutus vaatii siis remonttia. Valtiovalta on tähän tarpeeseen herännyt ja monenlaisia toimenpiteitä koulutuksen uudistamiseksi on tekeillä.

Yksi näistä toimenpiteistä on opetussuunnitelmien uudistustyö. Lukion uusi opetussuunnitelma on tekeillä Opetushallituksessa ja perusopetuksen opetussuunnitelmien perusteet julkaistiin juuri.

Tässä uudessa perusopetuksen opetussuunnitelmassa on pyritty vastaamaan edellä mainittuihin tarpeisiin. Siihen on sisällytetty seitsemän laaja-alaisen osaamisen kokonaisuutta, jotka ”– muodostavat tietojen, taitojen, arvojen, asenteiden ja tahdon kokonaisuuden. Osaaminen tarkoittaa myös kykyä käyttää tietoja ja taitoja tilanteen edellyttämällä tavalla. Ihmisenä kasvaminen, opiskelu, työnteko sekä kansalaisena toimiminen nyt ja tulevaisuudessa edellyttävät tiedon- ja taidonalat ylittävää ja yhdistävää osaamista.” (OPS2016)

Laaja-alaisen osaamisen tavoitteet otetaan huomioon määriteltäessä yksittäisten oppiaideinen tavoitteita ja sisältöjä.

Tulevaisuuden askelmerkit on siis kirjattu uuteen opetussuunnitelmaan. Enää tarvitsemme kykyä muuttaa koulujen toimintakulttuuria, näkemystä  kehittää opetusta, uskallusta antaa oppijalle vastuuta ja rohkeutta luoda uudenlaista opettajuutta.

Suomi tarvitsee uusia menestystarinoita.
Oletko sinä mukana tuottamassa niitä?

Mainokset

Kirjoittaja: Sanna Lehtonen

Kasvatustieteiden maisteri ja pitkän linjan yrittäjyyskasvattaja ja yrittäjyyskasvatuksen kehittäjä. Toimii YES ry:n toiminnanjohtajana. Intohimona yrittäjyyskasvatus!

One thought on “Annetaan nuorille vastuuta!

  1. Päivitysilmoitus: Miten saamme koulutuksen pysymään muuttuvan työelämän mukana? | Loikkablogi

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s