Loikkablogi

Ajatuksia yrittäjyyskasvatuksesta

Ainoa pysyvä asia on muutos

Jätä kommentti

isa_mariaAccenturen Isa-Maria Ääri muistuttaa nuoria, että kaikkea ei voi opiskella varastoon, vaan työelämässä tarvitaan kykyä muuntautua ja oppia oppimaan.

Valmistuttuani kauppatieteiden maisteriksi, uskoin, että minulla on hyvä käsitys siitä, millainen työura minua odottaa. Minulla oli mielessäni muutamia skenaarioita, erilaisia urapolkuja, joita pitkin voisin lähteä kulkemaan. Mielestäni olin valinnut juuri oikeat kurssit ja opiskeltavat aineet tukemaan tulevaa työuraani.

Jo ensimmäisten kuukausien aikana työelämässä, kuvitelmani jouti romukoppaan. Hyvin nopeasti ymmärsin, että nykyajan dynaamisilla työpaikoilla niin sanotut ”perinteiset urapolut” ovat harvassa. Hetken aikaa menoa seurattuani totesin, että mielenkiintoisimmille urapoluille yhteistä oli lähinnä henkilöiden muuntautumiskyky ja halu vastaanottaa uusia haasteita.

Vastavalmistuneen silmin, uusien työtehtävieni kirjo oli lähes sokaiseva. Myös tehtävien haastavuus yllätti. Mikään tehtävistäni ei tuntunut niin sanotulta ”varmalta nakilta”, jonka olisin osannut vaikka unissani, kuten esimerkiksi lineraalisen optimoinnin tai SPOTPA:n.  Koulu-urallani olin tottunut siihen, että asiat opiskellaan ensin perinpohjaisesti ja niitä harjoitellaan useita kertoja. Tosipaikan tullen, eli kokeessa, kerrotaankin sitten kaikki mitä aiheesta sillä hetkellä satutaan muistamaan.

Mutta miten valmistautua työelämään, missä ei voi tukeutua ulkoa opittuihin tietoihin ja moneen kertaan harjoiteltuihin taitoihin? Mitä jos tosipaikan tullen huomaat, ettet ole kuullutkaan asiasta, mistä työtehtäväsi koostuu? Kaikkea ei voi opetella varastoon, joten jatkuva itsensä kehittäminen ja uuden oppiminen ovat kriittisiä menestystekijöitä työelämässä. Itselleen täytyy myös olla armollinen – virheet eivät kaada maailmaa, ja niitä ei kannata pelätä, koska niistä oppii eniten.

Suomen koulutuskentällä tapahtuu tällä hetkellä erittäin mielenkiintoisia asioita. Ilmiöpohjainen oppiminen ja muut erilaiset osallistavan oppimisen muodot puhuttavat mediassa. Nämä ovat hienoja avauksia yrittäjähenkisemmän koulutuksen suuntaan! Kannustankin kaikkia koulussa vielä olevia ottamaan näistä uusista opetusmuodoista kaiken irti ja suhtautumaan uteliaasti uusiin opetusmuotoihin. Yrittäjähenkinen asenne valmistaa parhaiten tulevaisuuden työelämään, missä mikään muu ei ole pysyvää paitsi muutos.

Tulevaisuudessa, kun kohtaatte uusia haasteita, tarttukaa niihin mahdollisuutena oppia ja kehittää itseänne. Älkää odottako, että opettajat kertovat teille vastaukset – etsikää ne itse! Vain näin opitte itsenne kannalta oleellisimman taidon: oppimaan oppimisen.

Isa-Maria Ääri työskentelee terveydenhuollon ja julkisen sektorin konsulttina Accenturella. Hän oli mukana #HenriAsenne –projektissa, jossa luotiin sisäistä yrittäjyyttä ja työelämätaitoja opettavia animaatioita lukiolaisille. Animaatioihin voit tutustua YouTubessa. Animaatioiden lisäksi saatavilla on opettajille tarkoitettu esittelyvideo sekä opetuksen tukimateriaali.

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s