Loikkablogi

Ajatuksia yrittäjyyskasvatuksesta

Miks just yrittäjyyskasvatusta?

Jätä kommentti

rintanapit
Sain mahdollisuuden jälleen kerran seurata NY Uskalla Yrittää -finaalia, jossa lukuvuoden ajan harjoitusyritystään pyörittäneet nuoret kisailivat muun muassa parhaan yrityksen ja parhaan myyjän titteleistä.

Tapahtumassa oli mukana 63 NY-yritystä ja yli kaksisataa nuorta, jotka laittoivat itsensä rohkeasti likoon astuen osin omalle epämukavuusalueelleen. Päivien aikana he oppivat paljon lisää itsestään, esiintymisestä ja oman ideansa esille tuomisesta. Tämän lisäksi he ovat vuoden ajan saaneet hyödyntää omia vahvuuksiaan käytännön toiminnan kautta ja oppineet kantamaan vastuuta omasta tekemisestään.

Näistä nuorista on tullut  aktiivisia ja yritteliäitä eli vastuullisia, esiintymiskykyisiä, tiimityöskentelytaitoisia, rohkeita ja sisukkaita.

Ennen kaikkea he ovat lähteneet ennakkoluulottomasti toteuttamaan omia ideoitaan ja uskaltavat ottaa riskejä. He ovat oppineet asioita, jotka ovat loistavaa pääomaa tulevaisuuteen ja kantavat pitkälle.

Osasta tulee yrittäjiä, osasta ei. Mutta se on varmaa, että nämä nuoret pärjäävät ja löytävät paikkansa työelämästä. He luovat siten hyvinvointia paitsi itselleen, myös yhteiskunnalle. Nämä nuoret eivät putoa yhteiskunnan kelkasta!

Viime viikolla olin mukana nuorten järjestämässä Uudenmaan nuorten maakuntaparlamentissa, jonka paneelissa puhuttiin yrittäjyyskasvatuksesta ja sen merkityksestä koulutuksessa. Paneelin kysymykset tulivat pitkälti yleisöltä, joka tuntui vahvasti olevan sitä mieltä, että kouluihin tarvitaan lisää yrittäjyyskasvatusta. Paneelikeskustelun lomassa myös yleisöltä kysyttiin kommentteja. Yksi kysymys oli kuinka moni heistä näkisi itsensä viiden vuoden päästä yrittäjänä. Vastaus oli noin puolet, mikä on mielestäni hyvä tulos huomioiden osallistujien ikähaitarin 14 ikävuodesta kahteenkymmeneen.

Meiltä panelisteilta kysyttiin kysymys, joka aika ajoin pyörii itselläkin päässä. Miksi juuri yrittäjyyskasvatusta ja miksi me olemme yrittäjyyskasvatuksen puolestapuhujia?

Vastaus itselleni on ainakin helppo. Ei tarvitse kuin katsoa NY-nuoria finaalissa, kuutosluokkalaisia Yrityskylässä tai vaikkapa lukiolaista, joka onnistuneen TET-jakson jälkeen on selkeyttänyt urasuunnitelmiaan. Yhteistä kaikille näille yrittäjyyskasvatuksen ”tuotoksille” on usko omaan itseensä ja tulevaisuuteensa. NY Uskalla Yrittää -finalistien palaute oli yhteneväistä: kerrankin on saanut tehdä jotain konkreettista ja oon oppinut tän kurssin aikana ehkä enemmän kuin monella muulla kurssilla yhteensä.

Tämä työ, jota saan tehdä on työ jolla vaikutetaan tulevaisuuteen. Ja ennen kaikkea sellaiseen tulevaisuuteen, jossa unelmoidaan, arvostetaan osaamista ja työntekoa sekä uskotaan omiin kykyihin. Ja siihen tulevaisuuteen syntyy uusia yrittäjiä ja osaavia työntekijöitä.

Joo, tiedän että moni vastaa tähän, että sitähän koulussa muutenkin tehdään. Opitaan tulevaisuutta varten hyödyllisiä taitoja. Totta, mutta kyse onkin nyt ennemmänkin siitä miten opitaan. Yrittäjyys koulussa on toimintatapa, ja parhaimmillaan se näkyy koko koulun toimintakulttuurissa. Yrittäjyyskasvatuksen pedagogiikka antaa oppilaalle vastuuta oppimisesta ja muuttaa opettajan roolia opettajasta valmentajaksi. Yrittäjämäisessä oppilaitoksessa jokainen kantaa kortensa kekoon ja oppii yhdesssä muiden kanssa.

Lopuksi lainaan Anne Bernerin sanoja nuorille Uskalla yrittää -finaalin palkintogaalassa:

”Lähde liikkeelle omista vahvuuksista. Sitä ennen opettele tuntemaan itsesi!”

Sopii ohjenuoraksi meille kaikille, eikö totta?

 

PS. Koko huikea kaksipäiväinen nuorten maakuntaparlamentti oli kahden nuoren yrittäjän ja heidän yrityksensä Jmideasin toteuttama.

Mainokset

Kirjoittaja: Sanna Lehtonen

Kasvatustieteiden maisteri ja pitkän linjan yrittäjyyskasvattaja ja yrittäjyyskasvatuksen kehittäjä. Toimii YES ry:n toiminnanjohtajana. Intohimona yrittäjyyskasvatus!

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s