Loikkablogi

Ajatuksia yrittäjyyskasvatuksesta

Lukiolaisten TET pakolliseksi!

2 kommenttia

millainen_yritysOpetushallitus valmistelee parhaillaan lukion opetussuunnitelman perusteita, joiden mukaan laaditut ops:it otetaan käyttöön ensi vuoden elokuussa. Uudet perusteet tarjoavat perustan lukiolaisnuoren oppimiselle, kasvulle ja yleissivistykselle.

Lukiokoulutushan on yleissivistävää koulutusta, jonka tavoitteena on antaa valmiudet jatko-opintoihin. Mielestäni tähän tavoitteeseen tulevan opetussuunnitelman mukaisessa opetuksessa päästäänkin. Pidän myös siitä, että uudet perusteet huomioivat lukiolaisten omien vahvuuksien ja kiinnostuksen kohteiden tunnistamisen ja hyödyntämisen omissa opinnoissa sekä tulevaisuuden suunnitelmissa.

On kuitenkin muistettava, että osa lukiolaisista siirtyy lukiokoulutuksesta suoraan työelämään tai ryhtyy yrittäjäksi. Puhumattakaan siitä, että he jo lukiokoulutuksen aikana ovat kesä-, viikonloppu- tai iltatöissä. Siksi lukiokoulutuksen tulisi tarjota entistä enemmän eväitä myös työelämään ja yrittäjyyteen.  Myös nuoret itse haluavat enemmän tietoa työelämästä ja yrittäjyydestä.

Näen, että yrittäjämäinen toiminta, yrittäjyysosaaminen ja työelämätaidot ovat yleissivistäviä taitoja, joiden merkitys nuoren tulevaisuuden rakentamisessa on tärkeässä roolissa. Nuori, joka tunnistaa omat vahvuutensa, omaa oppimaan oppimisen taidot, toimii vastuullisesti ja yhteistyössä muiden kanssa, luo itselleen mahdollisuuden jatko-opintoihin ja työelämään.

Yrittäjyys- ja työelämätaidot on laitettu ops:iin aihekokonaisuudeksi Aktiivinen kansalaisuus, yrittäjyys ja työelämä. Minusta tämä ei ole oikea ratkaisu. Vaarana on, että aihekokonaisuus jää irralliseksi asiaksi, joka toteutetaan teemapäivätyyppisenä kerran vuodessa tai kahdessa tapahtuvana juttuna. Yrittäjyys on ollut jo nykyisessä ops:ssa aihekokonaisuutena ja sen näkyminen läpileikkaavana kaikki oppiaineet sisältävänä aiheena on ollut ohut ja riippuvainen oppilaitoksesta ja halusta.

Sen sijaan työelämänäkökulman tulisi näkyä kaikissa oppiaineissa. On ensiarvoisen tärkeää, että nuoret saavat tietoa siitä, millaisia tietoja taitoja työelämässä tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa. Lisäksi työelämä- ja yrittäjyystietous auttaa nuoria tekemään oikeita jatko-opinto- ja uravalintoja.

Opiskelussa tulisi hyödyntää mahdollisimman paljon lukion ulkopuolisia toimijoita ja erilaisten yhteistyöprojektien tulisi olla keskeisessä roolissa. Yrittäjyyttä tulevia oppimisympäristöjä kuten harjoitusyritystoimintaa tulisi hyödyntää oppimisessa. Tämä olisi mahdollistanut yrittäjyyden ja sen yhteiskunnallisen merkityksen syvemmän tarkastelun.

Jokaisen lukio-opettajan tulisi entistä enemmän tukea nuoria ammatinvalintaan, työelämään ja yrittäjyyteen liittyvissä asioissa. Yrittäjyys tulee olla esillä yhtenä uravaihtoehtona. Eripituiset ja vuosittaiset työelämään tutustumisjaksot tulee olla pakollisena kaikille lukiolaisille. TET siis pakolliseksi myös lukiolaisille!

Vastuu yrittäjyyden ja työelämän näkymiseen jää paljolti paikalliselle opetussuunnitelmatyölle. Toivottavasti tähän paikalliseen työhön otetaan vahvasti mukaan myös elinkeinoelämä. Tärkeää on myös kiinnittää huomiota paikallisia sisältöjä mietittäessä toimintakulttuurin muodostumiseen. Yrittäjämäinen toimintakulttuuri synnyttää yhteisöllisyyttä, se on tavoitteellinen, luova, innovatiivinen sekä kannustaa uuden kokeilemiseen.

Lukiolaisen valmentaminen työelämään kuuluu kaikille, ei vain opoille!

Mainokset

Kirjoittaja: Sanna Lehtonen

Kasvatustieteiden maisteri ja pitkän linjan yrittäjyyskasvattaja ja yrittäjyyskasvatuksen kehittäjä. Toimii YES ry:n toiminnanjohtajana. Intohimona yrittäjyyskasvatus!

2 thoughts on “Lukiolaisten TET pakolliseksi!

  1. Olen Sanna kanssasi aivan saam mieltä. Nohevimmat lukiolaiset voivat tehdä muutakin kuin suorittavaa työtä ja samalla he saavat arvokasta oppia yrityksen toiminnasta. Eli minusta lukiolaisia pitäisi käyttää eniten aivan pienissä yrityksissä joissa yrittäjä voisi käytännön työn avulla kertoa mitä kaikkea pärjäävän yrittäjän pitää osata / hallita. Tilanteesta hyötyvät varmasti molemmat osapuolet.

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s