Loikkablogi

Ajatuksia yrittäjyyskasvatuksesta

Vielä on kesää jäljellä…

Jätä kommentti

mokillaJa vielä on niitä kauniita ja aurinkoisia päiviä, vaikka kesälomat meillä suurimmalla osalla taitaa olla takana päin.

Kesäloma itsellä ainakin tuli todella tarpeeseen.

Ennen lomaa huomasin kuinka ajatus kulki yhä nihkeämmin ja yksinkertaisen tekstinkin tuottaminen tuotti tuskaa. Tuntui kuin olisin toiminut hitaammalla vaihteella.

Vielä alkulomankin olin jotenkin lukossa. Kirjojen lukeminen oli työlästä, joten kirjapino aitan hyllyllä sai rauhassa odotella lukuintoa. Myös kirjoittaminen tuntui ylivoimaiselta kauppalapun laatimisesta lähtien.

Tavoitteenani oli lomailla täysin rennosti ja välttää kaikenlaista suunnittelua ja aikataulutusta. Koko loma tulikin vietettyä mökillä, josta käsin oli mukava piipahtaa erilaisissa kesäriennoissa.

Lomalla en lukenut Helsingin Sanomia kuin muutaman kerran, uutisia seurasin satunnaisesti lähinnä iltapäivälehtien otsikoista kyläkaupan kassalla.

Somekin jäi paitsioon. Facebookissa vierailin harvoin ja siellä seurasin vain kaverien päivityksiä. Kaikki työhön liittyvät Facebook-ryhmät piilotin. Twitterissä en vieraillut lainkaan.

Hieman huonoa omaatuntoa pohdin Suomi Areenan aikoihin, kun en ottanut osaa siellä käytäviin keskusteluihin. Onneksi näin jälkikäteenkin niihin voi perehtyä esim. Twitterissä käyttämällä hastageja #suomiareena ja #koulutus.

Totaalinen breikki tuli tarpeeseen. Loman edetessä alkoi lukeminen maistua ja kauppalapuistakin alkoi tulla järjellisiä. Loppulomasta alkoi jo metsäreissuilla tulla työasioita mieleen ja ideoita putkahdella esiin.

Toki nämä putkahdukset työnsin heti taka-alalle! Sinällään harmi – moni asia olisi tullut suunnitelluksi marjamättäillä jos vain olisin antanut ajatuksille mahdollisuuden. Täytyy luottaa, että sieltä ne ajatukset uudestaan kumpuavat. Jos ei muuten, niin sitten uusilla metsäreissuilla.

Sattumalta bongasin tätä blogitekstiä kirjoittaessani ystävän Facebook-seinältä linkin, joka johti Kirsi Aholan kirjoitukseen, joka käsitteli loman psyykkisiä terveysvaikutuksia.

Kirjoituksessa Ahola antaa keinoja työkuormituksesta palautumiseen: kokonaisvaltaisen irrottautumisen työstä sekä rentoutumisen mm. luonnossa liikkumalla ja musiikkia kuuntelemalla. Tällöin pääsee alhaisen virittyneisyyteen ja myönteiseen tunnetilaan, mikä edesauttaa palautumista.

Lopuksi Ahola toteaa, että hyvin palautunut henkilö on työssään tyytyväisempi, sitoutuneempi ja oma-aloitteisempi sekä omaksuu paremmin uusia asioita. Ja mikä parasta, työkuormituksesta palautuminen on mahdollista jo lyhyenkin vapaan aikana.

Toivottavasti sinun lomasi on ollut rentouttava ja olet valmiina syksyn haasteisiin!

Mainokset

Kirjoittaja: Sanna Lehtonen

Kasvatustieteiden maisteri ja pitkän linjan yrittäjyyskasvattaja ja yrittäjyyskasvatuksen kehittäjä. Toimii YES ry:n toiminnanjohtajana. Intohimona yrittäjyyskasvatus!

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s