Loikkablogi

Ajatuksia yrittäjyyskasvatuksesta

Muutama toive alkaneen lukuvuoden kunniaksi

Jätä kommentti

poika2Tänä syksynä koulutiensä aloitti yli 60 000 ekaluokkalaista. Yli 100 000 nuorta aloitti toisen asteen ammatillisen koulutuksen  ja lukiokoulutuksen aloitti melkein 32 000 opiskelijaa.  Kaiken kaikkiaan meillä on 1,27 miljoonaa tutkintotavoitteista (perus-, toinen ja korkea-aste) opiskelijaa. Huikea määrä ihmisiä uuden oppimisen äärellä.

Toivottavasti heidän kaikkien opintopolkuun mahtuu mahdollisimman paljon myönteisiä oppimiskokemuksia. Ja että jokaisella heistä on mahdollisuus toteuttaa itseään, kartuttaa omia taitojaan ja löytää oma paikkansa yhteisössä.

Toivon, että oppilaitosten toimintakulttuuri tänä lukuvuonna on entistä enemmän yrittäjämäinen, jossa kannustetaan luovuuteen, innovatiivisuuteen ja uuden kokeilemiseen ja joka on turvallinen ja yhteisöllinen paikka kasvaa ja oppia uutta. Paikka, jossa jokainen lapsi ja nuori saa olla oma itsensä ja löytää ja toteuttaa omia vahvuuksiaan.

Toivon myös, että opiskelu oppilaitoksissa on monipuolista ja pelkän kirjatiedon lisäksi opitaan käytännön taitoja. Taitoja, jotka auttavat tulevaisuuden opinnoissa ja työelämässä. Itsensä työllistämisen kyky, talouden- ja arjenhallinnan taidot sekä yhteiskuntataidot ovat osa yleissivistystä ja mahdollistavat aktiivisen toimimisen yhteiskunnassa. Tämän lisäksi nykypäivänä tarvitaan entistä enemmän yrittäjämäistä asennetta kaikkeen tekemiseen. Oikeanlaisella asenteella pärjää aina.

Uudistuvat perusopetuksen ja lukiokoulutuksen opetussuunnitelmat sekä ammatillisen koulutuksen uudet säädökset ja sisällöt nostavatkin yritteliäisyyden, työelämävalmiudet ja yrittäjyyden entistä näkyvämpään osaan. Myös yhteistyö elinkeinoelämän ja muiden oppilaitoksen ulkopuolisten toimijoiden kanssa nousee keskiöön.

Toivonkin siis, että jokainen oppilas tutustuu lukuvuoden aikana jollain tavalla työelämään. Pienellä alakoululaisella se voi olla yrittäjän kertoma tarina omasta työstään, isommilla esimerkiksi työelämään tutustumisjakso. Toivon, että kaikkeen oppimiseen otetaan työelämänäkökulma mukaan ja oppimista tapahtuu muutenkin kuin perinteisenä luokkaopetuksena.

Tuleva vuosi tulee olemaan varmasti monella tapaa haasteellinen. Perusopetuksessa ja lukiossa tehdään opetussuunnitelmatyötä ja ammatillisessa koulutuksessa uudistetaan opiskelua vastaamaan uusia tavoitteita. Eikä varmasti vallitseva taloudellinen tilanne ja sen vaatimat säästöt ja leikkaukset helpota oppilaitosten arkea.

Tämän vuoksi toivonkin, niin oppilaitosten henkilökunnalta kuin oppilailtakin yrittäjämäistä asennetta ja yhteen hiileen puhaltamista sekä kykyä tarkastella asioita avarakatseisesti ja innokkaasti.

Päättäjiltä toivon rohkeita tehdä oikeita päätöksiä. Päätöksiä, joissa otetaan huomioon taloudellisten seikkojen lisäksi myös muuttuva työelämä.

Yritteliästä syksyä kaikille!

Mainokset

Kirjoittaja: Sanna Lehtonen

Kasvatustieteiden maisteri ja pitkän linjan yrittäjyyskasvattaja ja yrittäjyyskasvatuksen kehittäjä. Toimii YES ry:n toiminnanjohtajana. Intohimona yrittäjyyskasvatus!

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s