Loikkablogi

Ajatuksia yrittäjyyskasvatuksesta

Innostus on yrittäjyyskasvatuksen sydän

Jätä kommentti

toivakkaUlkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka toivottaa opettajille hyvää Yrittäjän päivää 

Opettajien harteille on aina asetettu merkittäviä tavoitteita. Vaikka roolinne muokkautuu koko ajan kulttuuristen suuntausten, työelämän muutosten ja taloudellisten olosuhteiden mukaan, kuuluu siihen vahva kaksoisrooli tietojen ja taitojen opettajana sekä kasvattajana. Maailma on täynnä ihmisten elämäntarinoita siitä, miten opettajan energialla ja vaikutuksella on ollut merkitys tärkeissä hetkissä ja valinnoissa. Kiitos teille siitä arvokkaasta, ainutlaatuisesta ja haastavasta työstä, jota päivittäin teette.

Monesti myös sanotaan, että opettajan on opetuksen lisäksi ennen kaikkea innostettava. Mielestäni juuri innostuksessa ja sen herättelemisessä piilee myös yrittäjyyskasvatuksen sydän.

Ennen nykyistä työtäni elin itse yrittäjän arkea kymmenen vuotta. Yrittäjälle oma yritys on enemmän kuin työpaikka, se on elämänasenne, joka kantaa ja saa jaksamaan. Nykyisessä tehtävässäni teen töitä erityisesti yrittäjän toiminnan sujuvoittamisen, Suomen viennin kasvattamisen ja kansainvälisyyden edistämiseksi. Tässäkin työssä innostuksella on suuri vaikutus. Väestörakenteemme myötä uusien työntekijöiden ja siten myös yrittäjien määrä tulee merkittävästi vähenemään tulevina vuosina. Monet perheyrittäjät kipuilevat työnsä jatkumisen ja sukupolvenvaihdosten kanssa. Tarvitsemme siis entistä enemmän uusia sielukkaita ideoitsijoita, toteuttajia ja tekijöitä yrittäjiksi.

Olen iloinen siitä, että yrittäjien arvostus on kasvanut Suomessa; sitä ei enää nähdä kapeasti itsekkäänä voitontavoitteluna, vaan myös mahdollisuutena toteuttaa omaa intohimoa ja luovuutta, kartuttaa yhteistä ja yhteiskunnan hyvinvointia sekä ansaita kohtuullinen korvaus ahkeroidusta työstä. Tutkimusten mukaan Suomi on kymmenen yrittäjähenkisimmän maan joukossa!

Kuten te opettajat varmasti olette huomanneetkin, yrittäjäksi ryhtymiselle ei ole määritelty minimi-ikää tai tiettyä tapaa. Tämän ovat osoittaneet monet tarmokkaat koululaiset, jotka kesälomillaan ovat käärineet hihat ja ryhtyneet tarjoamaan apua kotiaskareisiin tai myyneet hyvää mustikkasatoa. Esimerkkiä näyttävät myös ne innovatiiviset opiskelijat lukioissa ja korkeakouluissa, jotka ennakkoluulottomasti perustavat ensimmäisen yrityksensä. Mielestäni yrittäjyyskasvatuksen tärkeimmät tulokset näkyvät juuri nuorten aktivoitumisessa, itsetunnon vahvistumisessa, uskalluksen, taloustaitojen ja arjen hallinnan kehittymisessä sekä tulevaisuuteen katsomisessa. Kyseisistä vahvuuksista on hyötyä jokaisessa ammatissa, jokaisessa elämäntilanteessa.

Kaikkien menestyvien yritysten ytimessä on ihmisiä, jotka ovat joskus saaneet ensimmäisen innostuksensa, ideaansa ensimmäisen kimmokkeensa. Teillä opettajilla on huikea mahdollisuus olla mukana jakamassa ja synnyttämässä tuota kipinää. YES-verkoston kautta tukenanne on upea asiantuntija- ja koulutusverkosto, kannustan teitä hyödyntämään tarjolla olevia koulutuksia. Haluan myös kannustaa teitä kokeilemaan uusia opetusmenetelmiä ja -ympäristöjä työssänne. Olkaa rohkeita yrityskummien kanssa tehtävässä yhteistyössä ja herkkiä oppilaidenne ideoille. Suomi tarvitsee juuri nyt lisää yritteliästä toimintakulttuuria kipeämmin kuin koskaan. Kiitos kun olette mukana rakentamassa sitä.

Positiivista energiaa ja kaikkea hyvää alkaneelle kouluvuodelle!

 

Ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Lenita Toivakka

 

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s