Loikkablogi

Ajatuksia yrittäjyyskasvatuksesta

Erään projektin tarina: näkemyksiä nuorilta työelämän asiantuntijoille

Jätä kommentti

Laurean P2P-mallissa opiskelijat ovat mukana oikeissa työelämän projekteissa. Laurean ensimmäisen vuoden opiskelijat Tiia Mansikka, Amanda Haatainen, Aleksi Ahtiainen ja Kalle Alander saivat syksyllä 2015 yhteistyökumppanikseen YES ry:n. Tässä blogikirjoituksessa nuoret kertovat ajatuksiaan projektista.

yes_muistikirjaProjektimme lähti alkuun hieman epäröivissä tunnelmissa. Tutkimme uteliaana YESin nettisivuja. Ensimmäinen ajatuksemme oli, että meidät on heitetty ahjoon, jossa meistä muovataan raudanlujia yrittäjiä.

Toimeksiantajan tapaaminenkin oli meille uusi tilanne. Kohtasimme YESin toiminnanjohtajan Sanna Lehtosen hieman jännittyneinä. Esittelyiden ja perinteisten kädenpuristuksien jälkeen saimme kuulla briiffin projektin tarkoituksesta ja tavoitteista: Ideana oli luoda tukimateriaalia kummitoimintaan ja tuoda samalla nuorten näkemystä koulu-yritysyhteistyöhön.

Ryhdyimme innostuneesti hommiin, vaikka toteutus ei ollut kirkkaana mielessä. Kukaan meistä ei ollut kuullutkaan sanaa yrittäjyyskasvatus. Ja tästä pitäisi saada materiaalia – miten ihmeessä?

No, yrittäjyyskasvatuksen merkitys selvisi meille pian. Yrittäjyyskasvatuksen tarkoituksena on lisätä yrittäjyyttä Suomessa, mutta kaikista ei kuitenkaan tarvitse tulla yrittäjiä. Se tarjoaa mahdollisuutta oppia työelämätietoutta ja -taitoja, lisää vastuunottokykyä, vahvistaa tiimityöskentely- sekä esiintymistaitoja ja lisäksi vahvistaa itsetuntoa.

Voisi sanoa, että yrittäjyyskasvatus tarjoaa eväät työelämässä pärjäämiseen sekä ennakkoluulottomaan asenteeseen. Tiimillemme valkeni, kuinka tärkeä rooli yrittäjyyskasvatuksella todella on osana nykyopetusta.

Pohdimme paljon myös yrittäjyyttä. Ensimmäiset ajatukset yrityksen pyörittämisestä ovat pitkät päivät ja palkattomat kuukaudet. Yrityksen perustaminen vaatii paljon työtä ja riskinottokykyä eivätkä asiat suju aina suunnitelmien mukaan.

Ymmärsimme, että yrittäminen tarjoaa kuitenkin monia mahdollisuuksia.

Yrittäjänä sinulla on vapaus päättää asioista, kuten työajoista, henkilökunnasta, palkkauksesta sekä yrityksen toiminnasta. Oma työpanoksesi vaikuttaa merkittävästi saamaasi tulokseen. Yrittäjänä luot hyvinvointia myös yhteiskunnalle, ja lisäksi saat olla itsesi herra.

On mahtavaa, että Kummit jakavat omaa yrittäjätarinaansa kouluissa innostaen nuoria yrittäjämäiseen asenteeseen! Projektissa pääsimme tekemään materiaalia YES Kummeille, jotka ovat toteuttamassa yrittäjyyskasvatusta yhdessä koulujen kanssa.

Käytimme hyväksi nykyisten kummien näkemystä kummitoiminnasta: haastattelimme kummeja puhelimitse ja sähköpostilla, ja lähdimme toteuttamaan projektia saamiemme vastausten perusteella.

Toimme oman näkemyksemme esille ideoimalla tekemistä kouluvierailuihin sekä kuvaamalla videot, jossa kerromme mitä itse haluamme tietää yrittäjyydestä. Lisäksi materiaalissa annoimme vinkkejä esiintymiseen nuorten edessä.

Toivomme, että meidän yrittäjämäinen asenne projektissa tarttuu myös muihin nuoriin!

Erityisesti kiitokset Sannalle ja YES Kummeille yhteistyöstä!

 

Terkuin Tiia, Amanda, Aleksi ja Kalle

 

 

 

 

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s