Loikkablogi

Ajatuksia yrittäjyyskasvatuksesta

Yrittäjyyskasvatus on ketterää

Jätä kommentti

yk_on_ketteraa
SONY DSCKasvatustieteiden maisteri, IT-asiantuntija ja yrittäjyyskasvatuksen ja oppimisen kehittäjä Heli Koskenniemi antaa seitsemän vinkkiä ketterän toimintakulttuurin luomiseksi.

 

Olen viime aikoina tutustutunut ja tutkinut menestyviä yrityksiä, joissa henkilöstö viihtyy. Kaikissa on jotenkin taustalla ketterä ajattelutapa.

Ketteryydestä puhutaan muun muassa organisaatioiden kehittämisessä, johtamisessa ja tietojärjestelmäprojekteissa. Sanotaan, että ketterät organisaatiot pärjäävät parhaiten muuttuvassa maailmassa.

Perehtyessäni edelläkävijäorganisaatioiden toimintaan totesin ilokseni, että yrittäjyyskasvatuksen ajatuksia ja menetelmiä käyttävät koulut ja oppilaitokset ovat ketterän kehittämisen kärjessä!

Ketteryyttä edistävät esimerkiksi nämä yrittäjyyskasvatuksen keinot:

  • Tehdään asioita ryhmissä, erilaista osaamista hyödyntäen ja kunnioittaen. Luotetaan, että opiskelijat pärjäävät itsenäisesti, toisiltaan oppien. Tuetaan ja valmennetaan tarvittaessa.
  • Tehdään monipuolista yhteistyötä: opettajat keskenään, opettajat koulun muun henkilökunnan kanssa, opettajat ja oppilaat. Verkostoidutaan koulun ulkopuolisten toimijoiden kanssa.
  • Viestitään kasvokkain, usein ja epämuodollisesti. Kerätään säännöllistä palautetta ja kehitysehdotuksia sekä omalta organisaatiolta että sidosryhmiltä.
  • Kannustetaan sisäiseen yrittäjyyteen. Kokeillaan ulkoista yrittäjyyttä esimerkiksi yrittäjyysohjelmien avulla.
  • Kokeillaan asioita. Ei suunnitella kaikkea valmiiksi etukäteen vaan suunnitellaan tekemisen lomassa. Muutetaan suunnitelmia tarvittaessa. Hyväksytään, että kokeilut voivat myös epäonnistua.
  • Käytetään toiminnallisia menetelmiä ja opitaan tekemällä. Tuetaan luovuutta ja innovointia.
  • Havainnoidaan maailmaa ja seurataan aikaa. Ollaan valmiita muuttumaan ja siedetään epävarmuutta. Johdetaan avoimesti ja tuetaan henkilöstöä muutoksessa. Opitaan organisaationa. Jatketaan, laajennetaan ja jaetaan hyviä käytäntöjä.

Olen myös erittäin iloinen siitä, että uudet opetussuunnitelmat tukevat kehitystä. Olisi mielenkiintoista tehdä aikamatka tulevaisuuteen ja nähdä miten uudenlaiset eväät saaneet nuoret muuttavat koko työelämää. Sitä odotellessa, jatkakaa ketterällä tiellä ja olkaa ylpeitä edelläkävijöitä!

 

Heli Koskenniemi toimi YES Uusimaan aluepäällikkönä 2012–2015. Työssään hän edisti ketteryyttä (=yrittäjyyskasvatusta) kouluissa, oppilaitoksissa ja kunnissa.

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s