Loikkablogi

Ajatuksia yrittäjyyskasvatuksesta

Innostajat auttavat nuoria kehittymään

Jätä kommentti

"Pyrin samaan aikaan rohkaisemaan ja kertomaan tarinoita, mutta sitäkin tärkeämpänä aktivoimaan nuoria tekemään ja lähtemään liikkeelle."

Opiskelijayrittäjyyden asiantuntija ja YES Kummi Tomi Rytkönen haastaa kaikki kohtaamaan opiskelijoita ja antamaan heille kosketuspintaa työelämään.

Olen itsekin vielä opiskelija, vaikka toimin opiskelijayrittäjyyden asiantuntijana. Itse asiassa mielestäni olemme kaikki tavallaan opiskelijoita, sillä opimme jatkuvasti uutta erilaisista tilanteista ja uusien ihmisten kohtaamisesta.

Olen ollut etuoikeutetussa asemassa saadessani jakaa kokemuksiani yrittäjyydestä YES kummitoiminnan kautta nuorille aina alakoulusta toiselle asteelle saakka sekä kohdatessani aitoa innostusta ja onnistumista.

Viime syksynä lähdin YES Kummiksi, sillä halusin päästä konkreettisesti oppilaitoskenttään ja kohtaamaan nuoria opiskelijoita, jotka ovat kiinnostuneita yrittäjyydestä tai työelämätaitojen kehittämisestä. Tämän jälkeen olenkin kiertänyt eri puolilla Keski-Suomea alakouluissa ja toisella asteella innostamassa ja sparraamassa esimerkiksi Pikkuyrittäjiä ja NY-yrittäjiä. Seuraavia oppilaitosvierailuita on sovittu jo kevään ajalle useampia.

En ole myöskään turvautunut pelkästään kummiportaalin kautta tuleviin yhteydenottoihin, vaan olen aktiivisesti itse etsinyt mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä oppilaitosten kanssa alueellani. Tämä toiminta on ollut suurena tekijänä myös oman asiantuntijabisnekseni kehittämisessä, sillä pystyn ymmärtämään tilanteita ja toimintamalleja huomattavasti paremmin jalkautuessani itse pelikentille.

Innostajan roolissa pyrin samaan aikaan rohkaisemaan ja kertomaan tarinoita, mutta sitäkin tärkeämpänä aktivoimaan nuoria tekemään ja lähtemään liikkeelle. Varsinkin toisen ja korkea-asteen opiskelijoille oman työllistymisen edistäminen ja verkostojen luominen täytyy aloittaa jo hyvissä ajoin opintojen aikana, jotta valmistuessaan ei putoa tyhjän päälle vailla käytännön työelämän kosketuspintaa.

Perusopetuksen OPS-uudistuksen myötä ja yrittäjyyskasvatuksen saadessa enemmän painoarvoa opetuksessa tarvitsemme yhä enemmän oppilaille ja opiskelijoille yhteyksiä työmaailmaan. YES Kummit ovat tässä roolissa tärkeässä osassa, sillä yksittäisen kummivierailun kautta voit vaikuttaa jopa koululuokalliseen ihmisiä omalla toiminnallasi. Parasta onkin nähdä, kuinka tarkkaavaisena esimerkiksi viidentoista oppilaan nelosluokka kuuntelee jokaista sanaasi ja heti perään ovat malttamattomina esittämässä mitä haasteellisempia kysymyksiä. He oikeasti arvostavat toimintaa ja juuri näitä tulevaisuuden tekijöitä varten YES Kummit tätä tekevätkin.

Haastan siis sinut antamaan panoksesi yrittäjyyskasvatukselle ja osallistumaan suomalaisen opetuksen kehittämiseen. Vaikka se olet sinä joka menee puhumaan nuorille, voin vakuuttaa, että tulet oppimaan paljon myös itse.

Joten olitpa sitten yrittäjä, työelämän osaaja tai opiskelija – sinulla on mahdollisuus innostaa! Tartu nyt mahdollisuuteen.

Mainokset

Kommentoi

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s